Skydda dig mot identitetsstöld

Skydda dig mot identitetsstöld

I dag skriver vi om hur det blir ett allt större problem med bedragare som stjäl identiteter av folk. Inte bara är det hela en ofta dyr affär, det kan även vara svårt att upptäcka i tid. Inte bara ”vanliga” svenskar drabbade, kändisar är lika utsatta även de.

 
I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur den före detta Army of Lovers-stjärnan Camilla Henemark blivit utsatt för ID kapning, på det sociala nätverket Facebook. Tydligen är det någon som utger sig för att vara sångerskan och lurar folk på pengar. Nu hör flera av sig till Henemark och pratar om problemet, men det är inte mycket hon säger sig kunna göra. Den som utger sig för att vara henne på Facebook låtsas sälja prylar i hennes namn, något som verkar ha varit en lukrativ affär för just denna någon. Henemark, som fått både hot- och hatbrev, uppmanar de drabbade att polisanmäla bedragare och överväger att göra detsamma.

 

Även i Helsingborgs Dagblad kan vi läsa om hur en kvinna i just Helsingborg fått sin identitet kapad eller rent ut sagt bestulen, av en person som köpt datorer via hennes identitet. Hon upptäckte det först efter att brev om att en kreditupplysning hade skett, från ett elektronikföretag.

Id-kapning ökar markant

Personen i fråga är inte ensam om denna typ av brott, ett brott som kallas för bedrägeri. Endast i år väntas 65 000 id-kapningar ske, om inte fler. Det sorgliga i allt det här är att det förväntas öka. Antalet som drabbas lider inte bara ekonomiska skador, att någon använt en annan persons identitet är en känslig fråga och en integritetskränkning av råge.

Att stjäla någons identitet är lättare än vad man kan tro. Den personliga informationen som man behöver kan man antingen nå via internet, via brev från privatpersoners egna brevlådor eller sopor. En bedragare kan komma över hundratals tusen kronor utan att offren märker det, i alla fall till en början. analysDet som krävs är att man agerar snabbt, polisanmäler och bestrider eventuella fakturor som kommit in i ens namn. En bör också be om en bedrägerispärr hos ett kreditupplysningsföretag, då spärrar de ens personnummer från att kunna bli kreditupplyst, men bara i 14 dagar om det inte skett en polisanmälan. Det hela är alltså ett klurigt problem som kommit först på senare år.

På polisens hemsida kan man läsa mer om vad en identitetsstöld innebär och göra en anmälan. Där finns även tips på hur man ska agera för att hålla sig skyddad, vi listar några av tipsen här nedan:

 

  • Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
  • Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
  • Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
  • Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
  • Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
  • Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
  • Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
  • Se till att inga obehöriga kommer åt din post.
  • Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen
  • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.