Så minskar du covid-smitta på kommunala arbetsplatser

Så minskar du covid-smitta på kommunala arbetsplatser

I pandemitider är det viktigt att hålla alla kommunala instanser och företag så säkra om möjlig eftersom tusentals människor arbetar och passerar här varje dag. Att minska risken för covid-19, men också andra sjukdomar, innebär att flera åtgärder bör tas, inklusive renhållning, tillgång till skyddande produkter och tydliga instruktioner.

Många arbetar på kommunala arbetsplatser i Sverige och det första som bör ses över är renligheten. Här finns det en hel del hygienprodukter som kan användas som exempelvis bra engångshandskar till dem som städar. Andra saker som gärna ska finnas tillgängliga är:

  • handsprit
  • handtvål
  • munskydd
  • pappershanddukar
  • rengöringsmedel

Ge bra information och tillgång

Det är också viktigt att alla som vistas på den kommunala arbetsplatsen får klar och tydlig information om vilka regler som gäller. Om munskydd och/eller vaccinationsbevis krävs under besök eller på större möten bör det stå markerat vid ingången och det är alltid bra om en eller ett par personer kan gå runt och kontrollera att reglerna följs. Sätt gärna ut markeringar på golv för att visa det rekommenderade avståndet som bör hållas, och visa med pilar och skyltar var det finns tillgång till handtvätt. Ge gärna rekommendationerna på ett finkänsligt sätt då många känner sig lite stötta om de blir tillsagda vad de får och inte får göra och kanske reagerar negativt. En skylt där det står ”Tack för att du hjälper oss hålla smittrisken nere” är trevligare och mer effektiv än en skylt som utannonserar ”Du måste ha munskydd här”. De som är ansvariga för företagshälsan bör hålla sig uppdaterade om vilka regler som gäller då de uppdateras regelbundet och det ofta kommer nya krav från Folkhälsomyndigheten.

Finns det möjlighet är det alltid bra att kunna dela ut hygienartiklar till både anställda och besökare, exempelvis att ha handsprit på flera platser och att ha munskydd tillgängliga ifall någon glömt bort sitt egna. Det är en investering som är väl värd att göra då det handlar om människors hälsa och liv.

Utbilda om rätt användande

En annan avgörande faktor för hur väl de kommunala utrymmena är rustade för minskad smittspridning är utbildning. I början av covidpandemin var det många som tyckte att det var lite märkligt att vuxna människor behövde instrueras i hur händerna bör tvättas men faktum är att många fortfarande inte gör det på rätt sätt. Studier har visat att något så enkelt som att tvätta händerna regelbundet och att använda handsprit inte bara minskar riskerna för covid-19 utan också andra sjukdomar som influensa, förkylningar och magsjukdomar.

Om munskydd ska användas är det på liknande vis viktigt att alla får bra information om hur de ska bäras. Ett munskydd som bärs under näsan är lika med att inte bära munskydd alls, och det är även viktigt hur skyddet hanteras före och efter användning. Olika munskydd ger dessutom olika skydd, där till exempel kirurgiska masker bara skyddar utåt medan så kallade FFP2-masker även ger skydd åt den som bär dem. Detsamma gäller engångshandskar: för att de ska vara effektiva bör de verkligen användas en gång och inte bäras hela dagen – i så fall är det lika bra att gå utan.