Ta reda på vilka regler som gäller för företagsbilen

Ta reda på vilka regler som gäller för företagsbilen

Kör du ofta omkring i en företagsbil som din arbetsgivare äger? Då är det viktigt att du känner till vilka regler som omgärdar denna. På så sätt slipper du göra misstag och kan utnyttja din företagsbil på bästa sätt.

Visste du till exempel att det är du själv som får stå för kostnaden om du vill byta fälgar? Är du sugen på det kan det vara bra att gå in på https://www.dack365.se/falgar/varumarke/dotz för att köpa dem. Där hittar du dem nämligen till ett riktigt bra pris. Dock är det viktigt att veta att du inte behöver stå för alla kostnader när det gäller din företagsbil. Läs vidare för att ta reda på mer.

Förmånsbil eller tjänstebil?

Först och främst bör du veta att det är skillnad på en förmånsbil och en tjänstebil så att du applicerar rätt regler. Så här skriver ”Företagarna” om förmånsbil:

”Om en anställd får utnyttja företagets bil privat räknas det som en bilförmån och den anställde förmånsbeskattas. En företagare som jobbar i verksamheten har möjlighet att ta ut bilförmån oavsett företagsform. Körjournal krävs om arbetsgivaren betalar drivmedlet.”

En tjänstebil däremot, används bara i arbetet. Har du en förmånsbil är det viktigt att du upprättar en så kallad körjournal så att det är möjligt att hålla reda på hur långt du har kört och hur mycket bränsle du har förbrukat. Gör du detta kan du i värsta fall råka ut för en upptaxering om du inte kan bevisa hur fordonet har använts.

Du kan med andra ord spara en hel del pengar på att ta reda på alla regler som omgärdar företagsbilar respektive förmånsbilar.