Städning & renlighet är viktigt på kontoret

Städning & renlighet är viktigt på kontoret

När det kommer till arbetsmiljön på en arbetsplats finns massor av saker att tänka på, men något som ofta glöms bort är att städningen på kontoret är en stor del i detta arbete – och också något som kan få en medarbetare att faktiskt må bättre.

stadArbetsmiljöverkets hemsida finns ett helt avsnitt tillägnat städning och vikten av städning på kontoret. För företag som inte har regelbunden kontorsstädning kan det därför vara en god idé att ta sig en titt här och sedan köpa in detta till kontoret. Hos till exempel http://kundia.com/ som dessutom även erbjuder en all-around-service för kontoret i form av leverans av frukt, kaffemaskiner och växter samt mycket mer. Det är nämligen helheten som gör en medarbetares arbetsmiljö god och därför är det så viktigt att man ser över dessa saker om man vill ha välmående och produktiva kollegor. Inte heller ska man glömma att uppskatta varandra – och då även personen som städer. Det var något man till exempel i Enköping gjorde under Städaren dag som inföll den 6 december nu i år. Enligt Enköpings-Posten ställde man då ut en monter på lokala matbutiken i syfte att både uppmärksamma yrket och även för att visa uppskattning av alla de människor som arbetar inom denna bransch, vilket företagen egentligen kanske bör göra dagligen.

Städa själv också

Något som dock inte ska glömmas när man hyr in städ- och underhållstjänster utifrån för att sköta ens kontor och hålla det fräsch är att även själv bidra. Vad till exempel Kollega skriver är att städning som utförs av företagets egna anställda också hjälper dem att hålla sig friska. Genom att även låta en medarbetare hugga in ibland är nämligen ett sätt att hindra stillasittande under arbetsdagen som i längden kan leda till en rad skador och besvär. Vad man till exempel föreslår är att dra in på den externa städtjänsten och kanske bara ha en sådan varannan vecka och veckan utan köpt städning låta medarbetarna sköta allt kring städningen – just för att hindra stillasittandet.

Andra saker än städning som är bra för arbetsmiljön och medarbetarna:

  • Ta en fika med kollegorna som kort paus
  • Stå upp och jobba istället för att sitta ned
  • Utnyttja sitt friskvårdsbidrag och faktiskt röra på sig mer