Kan reklam rädda Kommunal?

Kan reklam rädda Kommunal?

Fackförbund i Sverige har länge haft väldigt gott rykte, men ibland blåser det så hårt – även på den mest uppskattade – att hen måste lämna. Så verkar det nu vara fallet för Fackförbundet Kommunal.

Är det någon som mot förmodan har missat skandalerna som drabbat Kommunal den senaste tiden? 1558323-the-businessman-on-the-workplace (1)För den som missat har alltså framgått att fackförbundet Kommunal, efter en granskning som presenterades i januari, bland annat låtit sina högt anställda chefer haft spritfester för hundratusentals kronor. Som om inte det vore nog har det även framkommit att Kommunal åkt på lyxresor samt gett bort paradvåningar i centrala Stockholm. Nu har det visat sig att de stora skandalerna även resulterat i att upp mot 20 000 medlemmar har lämnat Fackförbundet – vilket i sig inte är speciellt förvånande. Redan under första skandalen kunde man se att den vanligaste frågan på deras sajt blev ”hur lämnar jag kommunal?”

Vinna tillbaka med reklam

Vi har ju tidigare skrivit om vikten av att göra reklam på rätt sätt, och nu när Kommunal informerat om att de ska ha en återvinnings-kampanj – vilken helt enkelt riktar sig mot de som lämnat, blir det intressant att se hur de går tillväga. Kommer de att lyckas med att återfå de som lämnat? Troligtvis kan de få tillbaka några men risken är stor att de som fackförbund har tappat sitt förtroende helt, och det kommer nog dröja lång tid innan folk glömmer detta.

Totalt har Kommunal drygt 500 000 medlemmar, vilket kan låta som mycket, men när så många som 20 000 lämnar blir det märkbart för förbundet. För några dagar sedan framgick även att Kommunal stänger sin lyxrestaurang Metropol Palais, efter att det avslöjats om mångmiljonförlusterna som krogverksamheten innebar.

Facförbund är en rikstäckande arbetarrörelse vilken innefattar flera anslutna lokala föreningar, där medlemmar kan agera beslutsfattare. I Sverige är det ytterst vanligt att vara med i facket, men det kan vara olika förbund beroende på vad man arbetar med. Fackets uppgift är att se till så att du som anställd får rätt lön och hjälper dig om problem skulle uppstå med din arbetsgivare. E