Spara utrymme på arbetsplatsen

Spara utrymme på arbetsplatsen

Platsbrist är ett problem som ofta uppkommer i världens storstäder vilket påverkar både privatpersoner och företag. Det finns en hel del kreativa lösningar att ta del av för att spara utrymme. I den här artikeln kan du läsa om några av dem.

Eftersom många av världens företag har kontor i storstäder är utrymmesbrist av naturliga skäl ett problem som drabbar många i näringslivet. Att spara utrymme är inte bara en fråga om att få plats med det viktigaste, det handlar minst lika mycket om att skapa en miljö som personalen trivs i. Få skulle säga att de mår bra i miljöer som känns instängda, trånga och mörka. Med lite kreativitet går det att spara in plats på de mest trångbodda arbetsplatserna och skapa en inomhusmiljö som främjar lösningsorienterat arbete. Många av tipsen som följer nedan är hämtade från arbetsplatser i några av världens mest trångbodda storstäder, såsom till exempel New York, Hong Kong och London.

Kreativa lösningar på ett vanligt problem

kontorsytaEn av de vanligaste lösningarna för att frigöra ytor idag är att bygga kontoret med en öppen planlösning. Bland de många fördelarna som ofta nämns med detta finns bland annat att det ska leda till ett kreativare kontorsklimat, mer dynamiska samarbeten och att möjligheterna till motion på arbetsplatsen blir bättre. Bland andra lösningar som ofta diskuteras i näringslivet finns att se över personalstyrkan efter överflödig personal, att dela kontorsplats med andra företag o.s.v.

Men förutom att försöka tänka okonventionellt när det gäller hur du möblerar ditt kontor finns det också mer genomgripande åtgärder för långsiktiga lösningar. Ett prisvärt alternativt som blivit populärt på senare år men som är tidlöst snyggt är så kallade ”entresolplan”. Ett entresolplan från rmslager.se är både snyggt och billigare än vad som är lätt att tro. Det är en lösning som passar utmärkt framför allt om det finns tillgång till en stor öppen kontorsyta där det finns möjligheter att bygga på höjden vilket ger långt mycket mer plats än många andra lösningar.

Tips för att ta tillvara på kontorsytan

De tips som togs upp ovan handlar till stor del om större ingrepp i själva lokalerna. Det finns förstås ännu mer att göra om du ser till möbleringen.

  • Minska pappersförbrukningen. Det är inte bara så att det är bra för miljön, det gör också så att ni får mycket plats över eftersom ni inte behöver lika mycket pappersförvaring i form av kabinett och andra förvaringsutrymmen.
  • Ha möten där ni står upp. Även här är fördelarna flera. Dels behöver ni inte ha någon central samlingsplats med ett stort bord – mötena blir dessutom kortare och mer fokuserade.
  • Tänk vertikalt. Köp vertikala förvaringslösningar i form av krokar, hyllor, fickor och mappar.
  • Ett knep som får utrymmet att kännas större är att hålla så mycket som möjligt borta från golvet. Om mer golvyta syns luras hjärnan till att tro att ytan är större än vad den är.
  • Använd inte fler färger i inredningen än nödvändigt. Få färger i inredningen får rummen att upplevas som större och luftigare än vad de i själva verket är.