Skapa arbetsro på jobbet

Skapa arbetsro på jobbet

Allt fler arbetar med komplexa uppgifter i öppna kontorslandskap. Det här är effektivt när du enkelt vill kasta ut några snabba frågor till kollegan bredvid, men vad händer med arbetsron? Hur skapas lugn och ro i öppna landskap?

Öppna kontorslandskap har blivit allt mer populära under de senaste 10 åren. Samtidigt förväntas arbetstagarna att vara allt mer effektiva. Digitala verktyg har gjort att vi kan jobba varsomhelst och närsomhelst. Samtidigt larmar allt fler om stress, utbrändhet och ineffektivitet på grund av de konstanta störningsmomenten både i den digitala och verkliga världen. Men det går att skapa en bra arbetsmiljö också i öppna och flexibla landskap. Några riktlinjer är att det är viktigt med bra ljuddämpning och tydliga regler.

Fysisk och psykisk arbetsmiljö

Öppna kontor blir ofta stimmiga, någon pratar i telefon, några andra tar en kaffe samtidigt som flertalet försöker fokusera på viktiga och komplexa arbetsuppgifter. Att se till så att arbetsplatsen fungerar för alla behov är en utmaning, men det går att göra. Den fysiska arbetsmiljön blir betydligt bättre med små ändringar som ljudabsorbenter, bra belysning, avskärmningar och ergonomiska möbler. Det kan vara bra att dela av landskapet i zoner – en för koncentrerat arbete och en för mer sociala aktiviteter som möten eller snabba frågor. Ljudisolerade telefonbås kan göra underverk för ljudmiljön.

Den psykiska arbetsmiljön blir bättre av tydliga regler som gäller alla. För den som behöver koncentrera sig och lätt blir avbruten kan det vara värt mycket att kunna bestämma vilka tider han eller hon är tillgänglig på. Men då är det viktigt att detta alltid respekteras. För att reducera stress är det viktigt att alla känner att deras arbetsuppgifter och tid är viktig. Att hela tiden tvingas avbryta för att svara på frågor kan därför bli stressande i dubbel bemärkelse. Kontentan är – kontorslandskap kan fungera för de flesta med rätt förutsättningar och interiör.