Myndigheten oroad över svenskarnas ekonomi

Myndigheten oroad över svenskarnas ekonomi

Att ta ett privatlån är det många som gör. Så pass många att Kronofogden nu oroas över svenskarnas lånevanor och höjer därför ett varnande finger för att få oss att stanna upp och verkligen se över hur vi hanterar vår ekonomi.

lån låna pengar skyltAlla har, eller kommer, vi någon gång i livet att behöva ta ett privatlån för att finansiera någon form av konsumtion. Något som kan vara allt från en renovering till ett bilköp och allt som vanligtvis står i vägen för ett beviljat lånelöfte hos banken är om man har en betalningsanmärkning. Men visst finns andra vägar att gå om man vill låna även med betalningsanmärkningar i bagaget, något man kan läsa mer om hos freedomfinance.se/privatlan/betalningsanmarkning exempelvis. Men svenskarnas ökande lånevanor är något som oroar, speciellt Kronofogdemyndigheten.

Utlåningen har ökat med 20 procent

Dagens Nyheter skriver nu om hur Kronofogdemyndigheten oroas av svenskarnas nyfunna lånevanor som utgörs av konsumtionslån utan säkerhet. Detta eftersom att enligt statistiken har utlåningen på fem år ökat med hela 20 procent vilket i realiteten innebär att vi i fjol tog lån utan säkerhet för en summa om 205 miljarder kronor. Det är heller inte de unga som står som skyldiga till detta, som man kanske skulle kunna tro. Enligt kronofogdens egen undersökning och statistik har de ungas skuldsättning faktiskt sänkts med fem procent i jämförelse med hur det såg ut år 2013. Något man från fogdens sida ser som ett tecken på att arbetet med att lära unga om privatekonomi går framåt. Så vilka är det då som står för denna ökande trend inom privatlån? Svaret är att det faktiskt är personer i åldrarna 35 till 49 som handlar mest för lånade pengar och är mest benägna att ta lån utan säkerhet. Till exempel skriver Dagens Industri om hur det också är män i denna ålder som står för flest lån av denna typ. Men allt som allt är det krediter av detta slag som står för hela 6,5 procent av hushållens totala belåning – så vad är det då man lånar till?

Detta lånar man utan säkerhet för att finansiera:

  • Köpa bil
  • Köpa möbler
  • Genomföra en renovering
  • Åka på solsemester