Många öppnar sina hem

Många öppnar sina hem

Fredrik Reinfeldt uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan. När fler människor än någonsin tidigare nu befinner sig på flykt väljer många svenskar att öppna sina hem för flyktingar.

Familjen Åslund Bäfve, i Åkersberga norr om Stockholm, är en av många som beslutat sig för att ta emot en flykting i hemmet. Förutom mamma Madeleine, pappa Fredrik, sonen Albin, 11, och två hundar består familjen nu också av Hussein, 17 år, från Afghanistan. Som många av sina landsmän i samma situation har Hussein inte flytt direkt från Afghanistan till Sverige. Först flydde han med sin mamma och sina systrar till Pakistan, men när situationen där blev alltför osäker tog han sig på egen hand till Sverige, en resa som tog mer än ett år.

Fördelarna med att bo i en familj, istället för på ett boende tillsammans med andra ungdomar som kommit till Sverige på egen hand, är enligt Hussein att det går snabbare att lära sig svenska, samt att man får mer lugn och ro. Då får man mer tid till att koncentrera sig på skolan och på läxorna.

Mer om familjen Åslund Bäfve, och om Hussein, kan man läsa här.